[Buzetski Dani 2020] Stiže preko 140 vozača!

18. rujna 2020.

Tradiciju vrijedi poštovati, a to dobro znaju u hrvatskoj automobilističkoj prijestolnici, pitoresktnom istarskom gradiću Buzetu, koji je svijetom, već četiri desetljeća, poznat po jednom spektakularnom oktanskom događanju sredinom rujna. Gotovo četrdeset godina odvija se brdska auto utrka začeta 5. rujna 1982. godine, a svake, baš svake, prethodi joj, utorkom predvečer, u kultnoj gostionici Most obitelji Marinac, okupljanje organizatora s novinarima. Uz epidemiološke mjere, dosad neuobičajen „običaj“, bilo je tako i ovog tjedna. Šestorica mušketira, onih najodgovornijih, što više i najzaslužnijih sjeli su pred „sedmu silu“, ozareni za ostvarenja nečeg novog, do sada neviđenog.

Buzet se ne može zamisliti bez gledatelja ali nam je jasno da se organizatori trude najviše šta mogu da realiziraju natjecanje. Unatoč tome uzbuđen sam natjecanju i nastavku sezone, stazu u Buzetu znam više nego one u Skradinu i Malačkoj i nadam se solidnome rezultatu.

Matija Jurišić – AK RI Autosport

Ovogodišnji 39. INA Buzetski dani 2020. odvijat će se kroz dvodnevni program u subotu 19. i nedjelju 20. rujna, bodujući se za Prvenstvo Republike Hrvatske, moderna i povijesna vozila, te FIA CEZ Historic, Prvenstvo Srednjeeuropske zone za povijesna vozila. Vozači će biti smješteni u dva parka – Mašimova škuja i Vodovod, dok će legendarni Cimos biti namjenjen drugim potrebama utrke, posebno po okončanju druge bodovne vožnje gdje će se spustiti sva vozila, a potom, osnovom neslužbenih rezultata proglasiti i nagraditi najuspješniji na samom startom prostoru legendarnog Mosta.

Mislim da je svim vozačima bitno voziti u ovom trenutku pa makar i bez gledatelja. Nije to to i nikad neće biti isto kao s gledateljima ali jednostavno drukčijeg izlaza trenutno nema. Kreator će se sigurno pobrinuti za prijenos a tu su u današnje vrijeme live onboard-ovi tako da će se barem malo utrka približiti gledateljima.

Antonio Tomić – AK Oneum

-Ovo je godina bez popratnih događanja, a mnoge smo obveze prilagodili razumijevanjem i nalozima Županijskog stožera. Stoga, naša je poruka, da će svi vozači i pratnja, iz Buzeta ove 2020. otići zdraviji nego li su došli – kazuje Valmer Brenko, član Organizacijskog odbora.

Dio svojih obveza, uz najbliže suradnice, već je odradio dugogodišnji tajnik utrke Marinko Krbavčić, kojem je zadaća nešto više administracije zahvaljujući „teti“ koroni.

-Utrka je bez gledatelja, ograničen je ulaz svih osoba uz administriranje na Mašimovoj škuji, dok će prometnica s priključcima, na dionici Most – Peničići, biti zatvorena za javni promet u subotu od 12,00 sati, a u nedjelju od 8,30 sati, oba dana do 18,00 – dodaje Krbavčić.

Dobrodošlicu sudionicima i njihovoj pratnji, brojem ograničenoj na četiri osobe, dobrodošlicu su zaželjeli Damir Rupena, predsjednik Autokluba Buzet, organizatora utrke, ujedno čelnog čovjeka Organizacijskog odbora, kao i član, prvi operativac, zamjenik direktora utrke, ali i sportski direktor HAKS-a za brdske auto utrke Sanjin Paro, koji na sve dodaje:

-Prioritet nam je sigurnost svih sudionika. Tome smo i ove godine posvetili punu pažnju, a događanja s legendarne staze moći će se pratiti putem Kreator TV i društvenih mreža.

Buzetska staza, pet dana pred utrku, tiha i čista, spremna za vrhunske vožnje čeka, u nekim drugačijim okolnostima, spremna i „zapeta ko puška“. Usprkos koroni i ove je godine u Buzetu „praznik automobilizma“.

Gotovo svi hrvatski brdaši dolaze u Buzet, jer naravno sezona je kratka tako da je bitno skupljati bodove i odvoziti gotovo sve utrke. Uz najbolje naše tu su još i vozači iz 9 europskih zemalja (Slovenija, Kosovo, Crna Gora, Austrija, Njemačka, Italija, Češka, Francuska i Bosna i Hercegovina). Što se turističkih vozila tiče odnosno kategorije I. u prvi red favorita stavljamo vodećeg čovjeka prvenstva Dejana Dimitrijevića, njegovog najvećeg konkurenta Domagoja Perekovića te Ante Alduka. U kategoriji formula i prototipova bez puno razmišljanja prvo ime za pobjedu definitivno je Francuski vozač Sebastien Petit koji stiže sa svojom novom formulom Nova NP 01 4×4. Slovenska braća Zajelšnik mogla bi mu biti vrlo blizu dok bi pomrsiti planove konkurenciji mogli Lazlo Szasz i Talijanska legena Fausto Bormolini.

Podjeli s ostalima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Reddit
LinkedIn
X