Nastavak neizvjesne sezone na Malačkoj

28. lipnja 2019.

Sezona automobilističkih utrka na brdskim stazama nastavlja se ovog vikenda, u zaleđu Kaštela, na stazi „Malačka“, i ove godine dugoj 4.100 metara, u organizaciji Splitskog autokluba.

Utrka „22.Nagrada Malačke – Sv. Dujam 2019.“  boduje se za FIA CEZ Prvenstvo povijesnih vozila, ali i za Prvenstvo Republike Hrvatske i Prvenstvo Regije Jug HAKS-a (Dalmacija).

Prijavljeno je 68  vozača iz 21 domaćeg kluba, ali i sedam crnogorskih i jedan austrijski automobilist.

Filip Škugor – Fiat Uno Turbo i.e.

Što se tiče hrvatskog prvenstva, peto je ovo natjecanje sezone, nakon dva domaća (Stubičke Toplice i Skradin), te dva ino gostovanja (Kotor u Crnoj Gori  i Gorjanci u Sloveniji). Trenutni lider prvenstva Kategorije I (turistička vozila) je Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica), koji zahvaljujući pobjedi na otvorenju sezone još drži prednost skromna dva boda ispred, u posljednje tri utrke, trostrukog pobjednika, sugrađanina Domagoja Perekovića (AKK Zanatlija). Nakon njegova osustajanja na Sljemenu, zaredao je tri izvrsne vožnje i stigao nadomak vodstva, a marljivim sakupljanjem bodova, drugih i trećih pozicija, u vodećoj trojci je i Riječanin Mario Jurišić (AK Župa Dubrovačka), čiji je zaostatak za Dimitrijevićem četiri, a Perekovićem tek dva boda. U najbrojnijoj grupi E1, kojoj pripadaju sva trojica, vodeći je Jurišić ispred Denisa Niševića (Župa Dubrovačka), te Dimitrijevića i Perekovića.

Izvrsni nastupi ove sezone na vrh ljestvice grupe N, poslije četiri utrke, doveli su Maroja Batinu (AK Dubrovnik racing) ispred veterana i klupskog kolege Điva Franića koji je propustio posljednju utrku. Tek dva boda za njim zaostaje Ivan Sentić (AK Ragusa racing).

U grupi A ove je sezone izuzetno „gusto“ na vrhu. S tri boda prednosti vodi Đuro Žmirak iz Autokluba Ragusa racing, ispred Puljanina Saše Radule (AMK No Traction), koji nije upisao bodove u Kotoru, da bi tek bod za njim zaostajao još jedan vrstan automobilist s juga Marijo Barović (AK Župa Dubrovačka). Promjenjiv ritam nastupa ove godine ima državni prvak i automobilist sezone 2018. Splićanin Ante Alduk (AK Dubrovnik racing), koji je na Sljemenu odustao zbog tehničkog kvara, a u Gorjancima na kraju diskvalificiran zbog nedozvoljenih tehničkih preinaka svog automobila. Trenutno je pod jednomjesečnom suspenzijom tijekom disciplinskog postupka koji je pokrenut.

Laszlo Szasz – F3000 Reynard Zytec

Ekipno na čelu ljestvice vozači višestrukih prvaka Autokluba Dubrovnik racing, ali pobjedom u Gorjancima bodovni skor su na samo 8,5 bodova razlike sveli najveći im rivali, iz istog okruženja krajnjeg hrvatskog juga – automobilisti „Župe Dubovačke“.

Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik racing) s tri uzastopne pobjede vodeći je u Kategoriji I (formule i prototipovi), dok je u konkurenciji prvenstva povijesnih vozila vodeći Antonio Hernaut (AK Župa Dubrovačka). Ima četiri boda više od Doriana Kljuna (AK Opatija), te šest od trećeg Frane Jukića (AKK Rogoznica) čija je ekipa dobrano bodovno odmakla od AK Opatija u klupskoj konkurenciji. 

Nakon subotnjih treninga što se odvijaju u dva dijela – slobodni od 12,15 sati i dva službena od 15,30 sati, u nedjelju 30.lipnja u 11 sati je svečano otvaranje utrke, a prva bodovna vožnja starta u 12 sati. Druga je oko 14,30 sati. Proglašenje najuspješnijih i podjela zasluženih pehara očekuje se oko 17,30 sati.

Tekst: Miroslav Krpan

Podjeli s ostalima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Reddit
LinkedIn
X