Novi oktanski vikend u srcu Dalmacije

10. srpnja 2020.

Okolnosti u kojima posljednjih mjeseci živimo, uzrokovane pandemijom zaraznog virusa „Covid-19“, nametnule su nam neko novo „normalno“ vrijeme, drugačije ponašanje, promjene dnevnih i bilo kojih drugih aktivnosti. Opća situacija znatno je utjecala i na sportska događanja, kojih uz sveprisutni nogomet gotovo i nema.

Ipak, čvrst i postojan pokazao se oktanski sport, automobilizam, u kojem je na svjetskoj razini, čak proteklog vikenda krenuo i cirkus Formule 1. Jest da je to sasvim nešto novo, neuobičajeno, bez dekora gledateljstva uz stazu, ali ostvarenje brze vožnje, rekordi i vrhunske vožnje suština su auto utrka.

Ovogodišnja hrvatska sezona, nakon tromjesečne pauze, pokrenula se s mrtve točke prije desetak dana međunarodnom brdskom auto utrkom u Skradinu, istinskim spektaklom kojem su doprinijeli i najbolji europski prvaci, koristeći tako za sada jedine hrvatske automobilističke utrke za svoje nastupe na europskom tlu. Svi su izgledi da će krajem ovog tjedna europska elita stići i u zaleđe Kaštela, na i vozačima i publici uvijek atraktivnu stazu „Malačka“.

Vrijedni sportski entuzijasti Splitskog autokluba nositelji su organizacije i u završnim su pripremama 23. izdanja međunarodne utrke na brdskim stazama „Nagrada Malačke – Sv. Dujam 2020.“, na kojoj se očekuje nastup stotinjak vozača iz desetak europskih zemalja. Lista prijava, koja je u finalizaciji pred objavu, naznačit će po prvi puta na stazi Malačka nastup više europskih brdskih prvaka, a među desetak formula i prototipova, uglavnom iz Italije, posebnu pažnju privlače višestruki europski prvaci Talijani Simone Faggioli i Christian Merli. Njihov dvoboj u Skradinu završio je pobjedom Merlija, ali rekordnom vožnjom Faggiolija. Prilika je da na Malački, gdje obojica zahvaljujući prvenstveno „koroni“ i blokadi europskih brdskih utrka i samog FIA prvenstva, stižu s novim izazovom. Očekuje ih iz godine u godinu sve bolje pripremljena staza duga 4.100 metara, smještena u zaleđu kaštelanskog kraja, na unutrašnjem dijelu padine u neposrednoj blizine Trolokvi i Lećevice.

Uz europske i ine asove iz inozemstva, pažnju će privući i nastup velikog broja hrvatskih automobilista, među kojima su posebno brojni članovi klubova iz Dalmacije. S prvom pobjedom u sezoni, sa staze u Skradinu na Malačku, gdje je pobijedio i prošle godine, stiže branitelj naslova državnog prvaka Zagrepčanin Dean Dimitrijević (AKK Velika Gorica), dok će mu zasigurno najveći rival biti sugrađanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) kojeg su učestali tehnički problemi, peh na njegovom robusnom Mitsubishiju, udaljili od prošlogodišnjeg naslova, kao i završetka utrke, kako prošle godine na Malački, tako i prije dva tjedna u Skradinu.

Domaći adut za plasman među vrhunskim formulama je Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik racing), koji ove godine juri za devetim uzastopnim naslovom hrvatskog prvaka Kategorije II na brdskim stazama, treće Zlatne kacige, ali i prestižnog „Zlatnog trofeja s dijamatom HAKS-a“.

Utrka na Malački, uz subotnje treninge 11. srpnja i u nedjeljne dvije bodovne vožnje, s prvom od 12 sati, zasigurno će privući pažnju brojnih ljubitelja automobilizma, gladnih ovakvih događanja u ovim vremenima kada je kalendar priredbi smanjen na polovicu. Spektakl brzina, uz sve propisane epidemiološke mjere, zagarantiran je za kraj tjedna na Malački.

Tekst: Dalmacija danas

Podjeli s ostalima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Reddit
LinkedIn
X